Rólunk

A Rotray Club Orosháza taglétszáma jelenleg 23 fő, közülünk mindeki más szakterületet képvisel. A klubot 2004-ben alakítottuk meg újból, szolnoki barátaink bábáskodása mellett Schwertner János vezérletével. A folyamat érdekessége, hogy az RC Szolnok első megalakulását 1933-ban éppen az akkori orosházi rotarysták segítették. 

Társklubokkal és több civil szervezettel is sikerült igen jó, rendszeres munkakapcsolatot kialakítani.

Oros-haza Baráti Kör

Az elmúlt időszakban végrehajtott projektjeink:

  • jótékonysági bál – melynek bevételéből minden nyáron 30-40 hátrányos helyzetű gyermek részére tartunk 1 hetes napközis tábort
  • Gift of Life nemzetközi programban való részvétel
  • adventi gyertyagyújtás rendezvényen való megjelenés
  • adventi naptár ablak vásárlás
  • Rotary Pálinka Mustra

Rotary a cselekvő humanizmus

A Rotarynak a világon több mint 1 millió 200 ezer tagja van. Ez a szám folyamatosan növekszik. A tagok több mint 500 Districtben dolgoznak, majd 33 ezer klubban. Az ENSZ-be állandó képviselettel rendelkezik. A magyarországi district tagjainak száma 2017 12 31-án 1154 fő, 53 klubban, Orosháza 23 fő.

 A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. A rotarysok jobbítási szándékukat a szolgálat öt útján keresztül tehetik meg.

Mi a szolgálat öt útja a Rotaryban?

• A klubszolgálat, a barátság építését jelenti a klubtagok között, valamint elősegítése a klub sikeres működésének.

• Hivatásszolgálat, személyes elkötelezettség arra, hogy képviselje valaki a hivatását vagy foglalkozását rotarysta barátai számára, és megtestesítse a magas etikai alapelvek és a munka méltóságának jellemző vonásait.

• Közösségi szolgálat, a rászorulók és a hátrányos helyzetű emberek támogatását jelenti.
• A nemzetközi szolgálat, a tolerancia és a békemegtartó munkát jelenti a nemzetek között.
• Az Új nemzedékek szolgálat, annak a pozitív változásnak felismerése, melyet a fiatalok és fiatal felnőttek részvétele jelent a vezetők kinevelésében, közösségi és nemzetközi szolgálati tevékenységekben, csereprogramokban, melyek gazdagítják, erősítik a békét és a kultúrák közti megértést a világon.

 

Mik a Rotary erkölcsi követelményei?

A rotarysok az erkölcsi követelményeket a négy kérdés próbájával szokták jellemezni, amely a cselekedetekre vonatkozik. A négy kérdés a következő: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek?

A ROTARY CÉLJA

A Rotary célja segítőkészség a mindennapi életben („Service Above Self“).

A Rotary ezt a célt a következő utakon igyekszik elérni:

  1. a barátság ápolásával, amely alkalmat ad hasznosnak bizonyulni mások számára,
  2. a magán- és hivatásos életben a magas etikai alapelvek, valamint minden, a közösség számára hasznos tevékenység értékeinek elismerése által,
  3. valamennyi Rotarys felelősségteljes magán, hivatásbeli és nyilvános tevékenységének támogatásával,
  4. a jószándék ápolásával, amely a népek közötti megértést és békét szolgálja olyan tevékeny emberek világközössége által, akiket a segítőkészség ideálja egyesít.

Magyarország rotaristái először 1935-ben alakíthattak önálló kormányzóságot. Az akkor 82. districtet a Miskolc-Tapolcán tartott konferencián hozták létre az akkori klubok.
Az 1936 májusában rendezett konferencián nagy jelentőségű beszédet mondott Dr. Szent-Györgyi Albert, aki a következő évben Nobel díjat is kapott. Előadásának címe “A természettudományos kutatás válsága” volt. Az elhangzott beszéd szövegének aktualitásáról mindenki meggyőződhet – több mint hetven év elteltével is.

FEL