Rotary Club - Orosháza

Klubunkról


Orosháza a magyar rotary mozgalom egyik bástyája. Településünk hagyományaiból adódóan az itt élő emberek mindig is hordozták magukban az egymásra utaltság, és az azzal párban járó segítőkészség érzéseit. Amikor 1744-ben, Zombáról idetelepült őseink új hazát foglaltak, majd építettek, elengedhetetlen volt, hogy összefogva, az arra rászorulók segítésével szervezzék meg közösségüket.

Amikor arra lehetőség nyílt, 1930-ban, az országban az elsők között, sok nagyobb várost megelőzve alakítottak Rotary Clubot Orosházán. Igen sok kutató munkával feltárt visszaemlékező anyagunkkal ennek a folyamatnak, az alapítás körülményeinek, az azt követő néhány jelentősebb változásnak, majd az itt, Gyopárosfürdőn 1936. májusában megrendezett District Konferenciának állítottunk emléket a honlapinkon is megtalálható tablókkal. Bemutatva a jelenlegi klubot, a most folyó, remélhetőleg eleinkhez méltó tevékenységünket.

Magyarország rotaristái először 1935-ben alakíthattak önálló kormányzóságot. Az akkor 82. districtet a Miskolc-Tapolcán tartott konferencián hozták létre az akkori klubok. A következő évi konferencia – csakúgy mint a 1911-es, tavaly önállóvá vált district esetében – szintén Orosházán került megrendezésre. Ezek a konferenciák a Rotary Clubok seregszemléi, ahol az elmúlt időszak összegzése mellett lehetőség nyílik a következő vezetőség programjának megismertetésére, de az éppen hazánkban tartózkodó külföldi cserediákok, csakúgy, mint a GSE csoport tagjai is bemutatkoznak. Az ilyen alkalmak megszervezésének lehetősége nagy megtiszteltetés az adott klub számára. Ezzel a gesztussal a district team tagjai csak olyan jól prosperáló klubot hoznak helyzetbe, amely méltó és alkalmas a feladat végrehajtására. Így esett 2009-ben a választás immár második alkalommal az Orosházi Rotary Clubra, hogy rendezze meg a magyarországi Rotary District második kongresszusát. Ezt a duplázódást a rendezvény logójában is sikerült megjeleníteni.

Az 1936 májusában rendezett konferencián nagy jelentőségű beszédet mondott Dr. Szent-Györgyi Albert, aki a következő évben Nobel díjat is kapott. Előadásának címe “A természettudományos kutatás válsága” volt. Az elhangzott beszéd szövegének aktualitásáról mindenki meggyőződhet – több mint hetven év elteltével is.

Klubunkat 2004-ben alakítottuk meg újból, szolnoki barátaink bábáskodása mellett Schwertner János vezérletével. A folyamat érdekessége, hogy az RC Szolnok első megalakulását 1933-ban éppen az akkori orosházi rotaristák segítették.

A honlapon bemutatott anyaggal, klubunk újjáalapító és jelenlegi tagjait is szeretnénk kicsit bemutatni. Nemcsak tagjaink rövid nacionáléjukn, hanem az elmúlt időszakban végrehajtott projektjeinken keresztül is. Ilyenek többek között – a jótékonysági bálok mellett – a minden évben kiadott falinaptár vagy a Rotary EST (Előadás Sorozat Tanulságokkal) rendezvényei. Mostanra hagyományossá vált a végzős középiskolások számára megrendezett “Megelőzés napja”, ahol a korosztályukat fenyegető veszélyekre, a drog, az alkohol kedvezőtlen hatásaira és nem ritkán tragédiához vezető következményeire hívjuk fel a figyelmet. A városvezetés mellett több civilszervezettel sikerült igen jó, rendszeres munkakapcsolatot kialakítani, például az Oros-haza Baráti Kör "Kultúrerdő kiállítás", vagy az adventi gyertyagyújtás rendezvényeinek összehangolásában.
Képgaléria - Képek a klubról

A tartalom megjelenítéséhez a Flash Player újabb verziójára van szükség, melyet a gombra kattintva letölthet!

Get Adobe Flash playerKépgaléria - Naptár 2005.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerKépgaléria - Naptár 2006.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player
Képgaléria - Naptár 2007.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerKépgaléria - Naptár 2008.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerKépgaléria - Naptár 2009.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Készült: 2009.07.30. | Készítette: Kóródi Attila | Minden jog fenntartva! | © Rotary Club, Orosháza